Hypotheek afsluiten met een studieschuld

Na je studie wil je misschien samenwonen met je vriend of vriendin. Of misschien wil je gewoon zelf een huis kopen. Hiervoor moet je waarschijnlijk een hypotheek afsluiten. Bijna elke student heeft tegenwoordig een studieschuld en met een studieschuld kan het lastig zijn om een hypotheek aan te vragen. Gelukkig heeft de overheid een nieuwe regeling, waardoor de regels omtrent het aanvragen van een hypotheek met een studieschuld zijn versoepeld. Hieronder vind je belangrijke informatie over een hypotheek aanvragen met een studieschuld.

Minder lenen

Als je een hypotheek aanvraagt, dan kijkt de geldverstrekker hoeveel jij maximaal mag lenen. Er wordt gekeken naar jouw inkomen en de waarde van het huis. Als je nog andere betaalverplichtingen hebt, dan worden deze van je maximale hypotheeklasten afgehaald. Dat geldt dus ook voor je lening van DUO. Je krijgt dus minder geld om te lenen als je een studieschuld hebt.

Meld altijd jouw schulden

Bij een hypotheekaanvraag moet je altijd melden wat voor schulden je hebt. Jouw studieschuld bij DUO dus ook. Het is eigenlijk verplicht om dit te melden. Geldverstrekkers kunnen niet altijd makkelijk controleren of je een studieschuld hebt. De studieschuld is namelijk niet geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Toch zijn er mensen die zwijgen over hun schulden. Makkelijk, maar dit kan ook gevolgen hebben. Je moet namelijk ook je bankafschriften geven aan de geldverstrekkers. En als zij door je bankafschriften gaan, dan zien ze vanzelf dat je een studieschuld hebt. Dus als je het verzwijgt, dan kan dat gevolgen hebben voor de afhandeling vanuit de geldverstrekker en misschien ook voor de Nationale Hypotheek Garantie.

Berekening

De geldverstrekker bepaalt de maximale hypotheek door te kijken naar je oorspronkelijke studieschuld. Er wordt 0,75% van de oorspronkelijke studieschuld meegenomen in de berekening als je een lening hebt van voor 1 juli 2015. Als je een lening hebt van na 1 juli 2015, dan wordt er 0,45% meegenomen. Alles wat je hebt afgelost bij DUO wordt niet meegenomen. Maar als je extra hebt afgelost, dan verlaag je de oorspronkelijke schuld.