Hypotheek & Studieschuld

Het is fijn dat je kunt lenen bij DUO, maar hoe werkt het als ik klaar ben met studeren? Kan je wel een hypotheek aanvragen met een studieschuld? En zo ja, hoe zit dat dan? Met een studieschuld van DUO is het mogelijk om een hypotheek te krijgen. Je studieschuld weegt mee in de berekening van de maximale hypotheek. Banken doen dit, omdat na de crisis is gebleken dat hoogopgeleiden geen garantie meer hebben op een goede baan en salaris. De regels omtrent een hypotheekaanvraag zijn om die reden de laatste jaren een aantal keer veranderd, dus als je niet meer weet welke regels voor jou gelden is dat niet zo gek!

Banken kijken naar het totaal geleende bedrag bij DUO. Logisch, want ook die schuld moet je terugbetalen. Het heeft invloed op wat je maandelijks aan geld overhoudt en dus ook op wat je aan een woning kan uitgeven. Het rentepercentage over de studieschuld heeft dan weer geen invloed op de aanvraag. Als je een studieschuld hebt uit het oude leenstelsel - voor 1 juli 2015 - geldt er een standaard weegfactor van 0,75% over de studieschuld. Maak je deel uit van het nieuwe stelsel - na 1 juli 2015 -  dan is deze weegfactor 0,45%. 

Wil je meer weten over het aflossen van je studieschuld? Kijk dan bij studieschuld.

Rekenvoorbeeld oude en nieuwe leenstelsel

In het oude leenstelsel mag je 15 jaar doen over het terug betalen. Als je in totaal € 15.000 hebt geleend berekent de bank dat je elke maand € 112,50 betaalt aan DUO (0,75% van € 15.000 verdeeld over 12 manden). Bij een inkomen van € 33.000 kun je ongeveer € 31.000 minder hypotheek krijgen dan wanneer je geen studieschuld zou hebben aldus de Rabobank.

Maar stel, jij hebt je studieschuld opgebouwd in het nieuwe leenstelsel dan mag je 30 jaar doen over het terugbetalen. Bij een studieschuld van € 20.000 is het maandelijkse bedrag wat je betaalt aan DUO € 75 (0,45% van € 20.000 verdeeld over 12 maanden). Hierdoor kun je bij een inkomen van € 33.000 ongeveer € 20.000 minder hypotheek krijgen dan wanneer je geen studieschuld zou hebben.

Weet je niet zeker welke regeling voor jou geldt? Kijk dan welke terugbetalingsregels voor jou gelden.