5 tips voor een succesvolle reis in je eentje

Alleen op reis: voor de één een nachtmerrie, voor de ander juist een supertof avontuur. Steeds meer mensen kiezen ervoor om tijdens een tussenjaar alleen op reis te gaan. Hoewel dit natuurlijk heel leuk is, zitten er ook wat gevaren en onhandigheden aan. In deze blog lees je hoe je hier het beste mee om kunt gaan!

Laat anderen weten waar je bent

Je hoeft natuurlijk niet élke dag aan je vrienden en familie te vertellen wat je gaat doen. Maar houdt ze wel een beetje op de hoogte van waar je bent. Vertel ze bijvoorbeeld in welk land en welke stad je zit. En wanneer je van plan bent om verder te reizen. Dit is niet alleen handig in geval van nood, maar het is ook leuk! Zo kan het thuisfront ook een beetje meegenieten van jouw avontuur.

Berg je spullen goed op

Het is sowieso belangrijk om goed op je spullen te letten wanneer je reist. In veel grote steden zijn er zakkenrollers en ook uit een hostelkamer worden vaak spullen weggehaald. Wanneer je alleen reist, is het nóg belangrijker om goed op te letten. Want als er iets gestolen wordt, is er niet altijd iemand waar je iets van kunt lenen. Zet een ouderwetse moneybelt en een slotje voor hostelkluisjes dus maar vast op je paklijstje! Ook is het handig om niet ál je belangrijke spullen bij elkaar te bewaren. Houd bijvoorbeeld wat cash apart van je pinpas. Zo zit je niet meteen zonder geld als je pinpas weg is.

Bereid je voor op noodsituaties

Het is niet leuk om te bedenken wat er mis kan gaan als je alleen reist. Maar het is wel slim om hier even aandacht aan te besteden. Zo zorg je namelijk dat je voorbereid bent op noodsituaties. Check bijvoorbeeld voor je vertrek of je goed verzekerd bent. En vergeet je verzekeringspasje niet! Daarnaast is het handig om belangrijke telefoonnummers te noteren en contactinformatie voor thuisblijvers achter te laten. Bereid je vooraf ook goed voor. Kijk of er een negatief reisadvies is voor de gebieden waar je naar toe wil of check of je een visum nodig hebt. Veel voorbereidingstips vind je op de website van de Rijksoverheid

Ga op zoek naar vrienden

Alleen reizen is heerlijk, maar als je voor langere tijd weg bent, is het toch wel fijn om een maatje te hebben. Gelukkig is het hartstikke makkelijk om vrienden te maken op reis! Zeker in hostels verblijven veel mensen die alleen reizen. Dit zijn vaak ook studenten die openstaan voor nieuwe reisbuddy’s. Wees dus niet te verlegen!

Doe wat je zelf wilt

Het mooie van alleen reizen is dat je lekker je eigen gang kunt gaan. Wil je morgen de hele dag op het strand luieren? Of heb je juist het spontane idee om een berg te beklimmen? Doe het! Thuis houden we vaak heel veel rekening met wat anderen willen doen. Dit is niet erg, maar het geeft veel vrijheid als je dit een keertje niet hoeft te doen. Weet je niet zo goed wat je zelf wilt? Of hoe je alles aan moet pakken? Check dan deze blog met nog meer tips voor een leuke vakantie.

Share this post