Alles over geld lenen

Veel studenten lenen geld tijdens hun studententijd. Vooral sinds de basisbeurs is afgeschaft, kan je bijna niet anders dan geld lenen om je studie te bekostigen. Ook kan je tijdens je studententijd vastzitten aan andere hoge kosten. Denk aan de huur voor een studentenkamer, boeken, verzekeringen, boodschappen en het biertje in de kroeg natuurlijk. Veel studenten lenen geld via DUO, maar hoe zit het eigenlijk met andere leningen als je bijvoorbeeld niet aan de voorwaarden van DUO voldoet om te lenen? Of als je na je studententijd een lening wilt afsluiten om een auto te kopen? Je leest het hier!

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening bepaal je vooraf met de kredietverstrekker welk bedrag je gaat lenen, tegen welke rente en hoeveel je per maand moet aflossen. Het maandbedrag van een persoonlijke lening verandert tussentijds dus niet. Op deze manier weet je waar je aan toe bent en kan je vooraf inschatten of dit een realistisch bedrag is om af te lossen. Deze lening is vooral handig als je eenmalig een bepaald bedrag nodig hebt.

Doorlopend krediet

Je kan ook voor een doorlopend krediet kiezen. Dit is een flexibelere lening, omdat de looptijd en het aflosbedrag tussentijds kunnen veranderen. Bij een doorlopend krediet betaal je alleen rente over het bedrag dat je geleend hebt. Je kan dus ook zelf bepalen wanneer je het opneemt en meestal ook wanneer je het aflost. Als je eenmaal een lening hebt afgesloten waar je niet tevreden mee bent, kan je meestal de lening oversluiten. Dit betekent dat je van de ene lening overstapt naar de andere. Hierdoor kan je bjvoorbeeld overstappen naar een lening met een lagere rente, zodat het maandbedrag ook omlaag gaat.

Rente en voorwaarden

In Nederland zijn er een heleboel verschillende kredietverstrekkers. Hierdoor moet je altijd goed letten op de voorwaarden van de lening. Gelukkig kan je online een lening vergelijken. Op deze manier zie je welke lening en rente het beste bij jou past. Je moet natuurlijk wel goed op de kleine lettertjes letten, zodat je niet voor (vervelende) verrassingen komt te staan.

Op onze pagina geldzaken vind je meer informatie over je financiën als student.

Share this post