Alles over hypotheekaanvragen met een studieschuld

Door de komst van het nieuwe leenstelsel in 2015 is het geen uitzondering meer dat studenten een studieschuld opbouwen. Voor nu is het natuurlijk hartstikke fijn dat je kunt lenen, maar hoe zit het later? Kan je bijvoorbeeld wel een hypotheek aanvragen met een studieschuld? En zo ja, hoe zit dat dan precies? Wij zochten het voor je uit door 5 vragen aan de Rabobank te stellen!

Telt je hele studieschuld mee bij het aanvragen van een hypotheek of een percentage ervan?

Rabobank: Bij het aanvragen van een hypotheek wordt er een percentage van je studieschuld meegenomen in de berekening. Dit percentage hangt wel af van het leenstelsel:

Oude leenstelstel (Je bent begonnen met lenen voor 1 juli 2015)
In het oude leenstelsel wordt gerekend met 0,75% van je studieschuld als maandelijkse last.

Nieuwe leenstelsel (Je bent begonnen met lenen na 1 juli 2015)
In het nieuwe leenstelsel wordt gerekend met 0,45% van je studieschuld als maandelijkse last.

Als je dus bijvoorbeeld een studieschuld van €20.000,- hebt, dan wordt er maandelijks dit bedrag meegerekend:
Oude leenstelsel: 
€20.000,- x 0,075 = €1.500,-
€1.500,- / 12 = €125,- op maandelijkse basis

Nieuwe leenstelsel:
€20.000,- x 0,045 = €900,-
€900,- / 12 = €75,- op maandelijkse basis

Is het gunstig om al zoveel mogelijk van je studieschuld af te lossen, voordat je een hypotheek aanvraagt?

Rabobank: Er wordt gekeken naar het oorspronkelijke bedrag van de studieschuld. Een extra aflossing op dat bedrag, zou dus niet uit moeten maken. Het is daarom verstandiger om zo min mogelijk te lenen. Een hogere studieschuld kan er namelijk voor zorgen dat je een minder hoge hypotheek kunt aanvragen.

Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer er al zoveel is afgelost van de studieschuld dat dit niet meer in verhouding staat tot het oorspronkelijk geleende bedrag. Dit soort uitzonderingen gebeuren altijd in overleg met de financieel adviseur. Daarnaast is het soms voordeliger om sneller op je hypotheek af te lossen dan op je studieschuld. Dit is bijvoorbeeld wanneer de hypotheekrente hoger is dan de rente op je studieschuld. Het is daarom belangrijk om altijd in gesprek te gaan met een adviseur bij het aanvragen van een hypotheek.

Kan je een hypotheek aanvragen wanneer je nog geen vast contract hebt?

Rabobank: Dat kan zeker. Als je in loondienst bent bij een werkgever en je door je proeftijd heen bent kan je een hypotheek krijgen. Wel moet de werkgever een werkgeversverklaring afgeven inclusief een intentieverklaring. Deze intentieverklaring houdt in dat de werkgever niet het voornemen heeft om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. In sommige gevallen, zoals bij uitzendbureaus of flexibele arbeidsrelaties, geldt een andere regelgeving waarbij dit misschien niet van toepassing is. Het is daarom altijd verstandig om contact op te nemen met ons om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Hoe werkt het wanneer twee partners, met een studieschuld, samen een huis willen kopen?

Rabobank: In dit geval wordt er gekeken naar degene die het meest verdient en niet naar degene met de hoogste studieschuld. Hieronder een voorbeeld:

Partner A: 
Heeft een studieschuld die voor €100,- per maand meetelt en een inkomen van €1.500,- per maand.

Partner B:
Heeft een studieschuld die voor €150,- per maand meetelt en een inkomen van €2.000,- per maand.

In dit voorbeeld is partner B automatisch de hoofdkoper, omdat hij een hoger inkomen heeft. Ondanks dat hij een hogere studieschuld heeft. Als de hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afgesloten wordt dan telt het hoogste inkomen mee voor 100% en het lagere inkomen voor 60%. Meer informatie over Nationale Hypotheek Garantie is te vinden op https://www.nhg.nl/

Share this post