Dit moet je regelen als je een huis hebt gekocht

Het is eindelijk zover: je eerste echte koophuis! Na die stressvolle aankoopperiode is het ergste voorbij. Maar voordat je kunt genieten van je eigen stek, is het wel belangrijk dat je een aantal zaken op orde hebt. Wij zochten voor je uit wat je echt moet regelen bij je eerste koopwoning!

1. Gas, water en elektra

In je eerste ‘grote-mensen-huis’ wil je er natuurlijk warmpjes bij zitten. Vergeet dus niet om contracten voor gas, water en stroom af te sluiten! Gas en elektriciteit neem je bij een energieleverancier af. Wil je groene stroom en gas voor een scherpe prijs? Energiedirect.nl heeft voor iedereen een voordelige aanbieding met goedkope energie. Regel dit wel op tijd, want het duurt meestal 2 weken om je aan te sluiten op gas en stroom.

Op het gebied van water heb je weinig te kiezen. In Nederland zijn namelijk 10 waterleveranciers actief die elk een eigen regio van het land voorzien van water. Geef wel op tijd je verhuizing door, want het kan een paar dagen duren voordat je bent aangesloten.

2. Woonverzekeringen

Als huiseigenaar komen de kosten altijd op jouw bord terecht. Zorg er dus voor dat je goed bent verzekerd. Zo heb je een vangnet als er iets gebeurt met jou of je woning. Het is verstandig – en soms zelfs verplicht –  om de volgende verzekeringen af sluiten als je een huis hebt gekocht:

  • Opstalverzekering (verplicht) – wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd en denkt het huis zelf en alles wat eraan vastzit, zoals de garage.
  • Overlijdensrisicoverzekering (verplicht) – deze verzekering zorgt ervoor dat jouw gezin in het huis kan blijven wonen als jij overlijdt.
  • Inboedelverzekering –  dekt je spullen bij bijvoorbeeld brand- of waterschade.
  • Aansprakelijkheidsverzekering – dekt schade aan anderen die is ontstaan door jouw toedoen.

Tip: lees altijd goed de polisvoorwaarden van de verzekering door, zodat je precies weet in welke situaties je gedekt bent en of je eventuele extra maatregelen moet treffen. Zit jij met je nieuwe woning in de VvE (Vereniging van Eigenaren), dan kan het zijn dat jullie al bepaalde verzekeringen hebben. Let er dus wel op dat je geen dubbele verzekering afsluit, dat is een beetje zonde van je geld ;-)

3. Internet en tv

Waarschijnlijk wil je in je nieuwe huis ook internet, tv en misschien wel een vaste telefoon. Het is verstandig om vooraf uit te zoeken welk abonnement het beste bij jou past en bij welke aanbieder je dit voordelig kunt afnemen. Regel dit minimaal 4 weken voor je verhuizing, zodat alles is aangesloten als je in je nieuwe huis trekt.

4. Maak een begroting

Bij je eerste koophuis heb je waarschijnlijk een heleboel kosten die je hiervoor niet had. Maak daarom een realistische begroting, zodat je zeker weet dat je al jouw rekeningen kunt betalen. Schrijf je inkomsten, vaste lasten en andere uitgaven op. Houd ook rekening met het maandelijkse bedrag dat je moet aflossen op je studieschuld. Bedenk daarnaast wat je uitgeeft aan bijvoorbeeld etentjes en winkelen. Zo maak je inzichtelijk hoeveel geld er overblijft en welk bedrag je misschien kunt sparen. Houd ook in je achterhoofd dat je als huiseigenaar soms onverwachte kosten hebt. Het is daarom handig om hier een potje voor te maken waar je elke maand een vast bedrag instopt.

5. Inrichting

Denk tenslotte goed na over de inrichting van je nieuwe huis. Heb je veel nieuwe spullen nodig? Maak dan een lijstje en zoek goed uit waar je elk artikel wilt kopen. Als je hier vooraf goed over nadenkt, scheelt dat een heleboel tijd, geld en ritjes op en neer naar dezelfde winkel!

PubDate: 
Monday, October 14, 2019 - 14

Share this post