Een hypotheek afsluiten met je studieschuld, hoe werkt dat?
Je hebt een aantal jaar gestudeerd, op kamers gewoond en veel leuke feestjes meegemaakt. Allemaal met dank aan Ome Duo. Helaas moet dit geld wat je hebt geleend ook weer worden terugbetaald. Gelukkig zit het leenstelsel zo in elkaar dat je - vooralsnog - geen rente hoeft te betalen over wat je hebt geleend. Maar wat als je nu klaar bent voor echte leven met je eigen huis, hoe gaat dit in combinatie met je studieschuld?
Hypotheek afsluiten
De gemiddelde student eindigt met een studieschuld van 13.000 euro na een aantal jaren studeren. Deze studieschuld heeft invloed op de hoogte van wat jij maximaal kunt krijgen aan hypotheek. Dit is dus afhankelijk de hoogte van je studieschuld, je inkomen, maar ook of jij je in het oude of nieuwe leenstelsel bevindt.
Ben jij voor 1 juli 2015 begonnen met lenen? Dan val je onder het oude leenstelsel. Er wordt dan 0,75% van je totale studieschuld meegerekend als maandelijkse last. Ben je na 1 juli 2015 begonnen met lenen? Dan val je onder het nieuwe leenstelsel. Er wordt dan maar 0,45% van je totale studieschuld meegerekend als maandelijkse last. Wanneer je in het nieuwe leenstelsel zit, heb je dus kans op een hogere hypotheek. Bereken eenvoudig de hypotheek die je krijgt.
Voordelen huis kopen
Maar waarom zou je van je fijne huurwoning naar een koophuis gaan? Er zitten meerdere voordelen aan het kopen van een huis. Met een koophuis bouw je eigen vermogen op. Het geld dat je elke maand aan hypotheek betaalt gaat als het ware in jouw eigen spaarpot. Dit is anders dan bij een huurwoning. Hier krijg je naast een huis, niks terug voor je geld. Ook heb je met je eigen huis veel creatieve vrijheid. Een muur doorbreken of je hele huis verven, alles mag. Bij een huurwoning heb je deze vrijheid vaak niet.
Maar wat als je klaar bent met je huis of een droomhuis op het oog hebt en wilt verhuizen? Dit gaat makkelijker bij een huurwoning zou je denken. Maar je huis verkopen kan heel snel en gemakkelijk, wanneer je een makelaar buiten beschouwing houdt. Tegenwoordig kan je je huis direct verkopen zodat je er zelfs binnen een week van af kan zijn. Hetzelfde geld voor panden. Ook je pand verkopen kan binnen no-time geregeld worden. Laat de flexibiliteit van een huurwoning je er dus zeker niet van weerhouden om een woning te kopen.
Op huizenjacht
Je eerste huis moet natuurlijk een goede aankoop worden. Er zijn een paar tips die je kan meenemen in je huizenjacht. Het belangrijkste is natuurlijk de koopprijs die je wil en kan betalen. Hoe hoog is de hypotheek die je hebt gekregen en wat is je eigen vermogen? Wanneer je dit hebt bepaald kan je je eisen op een rijtje zetten. Weet wat je wensen zijn, in welke buurt je wilt wonen en hoeveel kamers het huis moet hebben. Er zijn nog veel meer tips die je zoektocht naar een huis een stukje makkelijker maken!