Nieuwe hypotheekregels 2019

De hypotheekregels veranderen elk jaar. Koop je in 2019 een nieuwe woning? Of heb je al een hypotheek? Hieronder lees je wat de nieuwe regels per 1 januari 2019 voor jou en jouw (toekomstige) hypotheek betekenen.

Maximale hypotheek omlaag

Je mag maximaal 100% van de marktwaarde van het huis lenen. Je kunt dus geen extra geld meer lenen voor bijkomende kosten, zoals de kosten koper. Om de bijkomende kosten te betalen, heb je eigen geld nodig. Een schenking is ook mogelijk.

Het Rutte III kabinet heeft toegezegd dat de maximale hypotheek deze regeerperiode niet verder daalt.

Verbouwen blijft mogelijk

Als je wilt verbouwen, dan kunnen de verbouwingskosten in de hypotheek worden meegenomen. De maximale hypotheek wordt in dat geval gebaseerd op de woningwaarde na verbouwing. Niet alle verbeteringen zorgen voor een hogere waarde. Een taxateur bepaalt welke invloed een verbouwing op de woningwaarde heeft.

Maximale hypotheekrenteaftrek wordt verder verlaagd

Het maximale percentage waartegen aftrek van de hypotheekrente mogelijk is, wordt versneld verlaagd. In 2019 loopt het maximale aftrekpercentage terug met 0,5%, maar daarna gaat dit jaarlijks in stappen van 3% omlaag. Hierdoor komt in 2023 de maximale hypotheekrenteaftrek voor ieder huishouden uit op 37,05%.

Meer lezen over de hypotheekrenteaftrek

NHG-grens omhoog

In 2019 gaat de grens voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) flink omhoog. NHG is dan mogelijk voor huizen met een waarde tot € 290.000. Dat is € 25.000 meer dan in 2018.

Als je plannen hebt om te investeren in energiebesparende maatregelen, dan mag je meer lenen dan de waarde van de woning. De maximale waarde van de woning is nog steeds € 290.000, maar je mag dan tot € 307.400 lenen. Dit hogere bedrag moet wel volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen.

Schenkingsvrijstelling eigen woning verhoogd

De vrijstelling voor een eenmalige schenking is in 2019 € 102.010. Het maakt dan niet meer uit wie het bedrag schenkt of ontvangt. Je kunt bijvoorbeeld ook aan een vriend of kleinkind tot € 102.010 belastingvrij schenken. Deze persoon moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar zijn én de schenking gebruiken voor de eigen woning (aankoop, verbouwing of bijvoorbeeld de aflossing van de hypotheek). Is in het verleden al gebruikgemaakt van deze vrijstelling? Dan is een hernieuwd beroep daarop niet meer mogelijk tenzij sprake is van spreiding van de schenking over drie kalenderjaren.

Meer lezen over de nieuwe regels rondom schenken

Voordelen voor duurzame woningen blijven bestaan

  • Koop je of heb je een woning die evenveel of meer energie opwekt dan je verbruikt (nul-op-de-meter woning)? Dan mag je € 25.000 extra lenen. 
  • Koop je een woning met een energie-index of een energieprestatie-coëfficiënt gelijk aan of lager dan nul? Dan mag je € 15.000 extra lenen. 
  • Koop je een andere duurzame woning? Dan mag je maximaal € 9.000 extra lenen.

Bespreek je mogelijkheden met de Rabobank

Wil je meer weten over wat de gewijzigde hypotheekregels voor jouw hypotheek betekenen? Of wil je weten hoeveel je kunt lenen? In het Rabobank Hypotheekdossier krijg je een compleet beeld van jouw mogelijkheden. Je rekent met alle actuele hypotheekrentes, de aanschafprijs van het huis, jouw inkomen, bezittingen en schulden. Je kunt natuurlijk ook een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek.

Maak een afspraak

Lees meer over hypotheken

PubDate: 
Thursday, January 10, 2019 - 13

Share this post