Tips: zo voorkom je dat je rood staat!

Het is geen geheim dat studenten vaak krap bij kas zitten. Zeker na het aanschaffen van de basisbeurs, heb je het als student financieel niet makkelijk. Je wilt zo min mogelijk lenen en naast een drukke studie kun je hooguit een bijbaantje nemen. Uit onderzoek van het Ministerie van SZW blijkt dat bijna een kwart van de jongeren vorig jaar zelfs een achterstallige rekening had. In deze blog geven wij je daarom tips om te voorkomen dat je in het rood komt op je studentenrekening!

1. Maak een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven

Als student komen er een heleboel kosten op je af die je als middelbare scholier niet had. Het is daarom handig om een goed overzicht te maken van de inkomsten en uitgaven die je hebt. Bij inkomsten kun je denken aan jouw salaris, zorgtoeslag, lening bij DUO, eventuele huurtoeslag en misschien een maandelijkse bijdrage van je ouders. Uitgaven bestaan vaak uit jouw studenten zorgverzekering, telefoonabonnement, collegegeld, lesmaterialen en huur als je op kamers zit. Zet jouw inkomsten en uitgaven tegenover elkaar in een begroting, zodat je kunt zien hoeveel je maandelijks overhoud. Blijft er heel weinig geld over? Kijk dan of je ergens op kunt besparen.

2. Bespaar op je uitgaven

Vaak kun je als student gunstige kortingen krijgen. Bijvoorbeeld op je zorgverzekering, sportabonnement en telefoonabonnement. Ook bij veel winkels krijg je op vertoon van je collegekaart korting. Denk aan de kapper, kledingwinkels en elektronicawinkels. Als je flink wilt besparen, is het dus verstandig om uit te zoeken waar je als student allemaal korting op kunt krijgen. Het is misschien een hele klus, maar je hebt er op de lange termijn veel profijt van! Ook zijn er een heleboel handige apps voor je smartphone waar je alle folders met aanbiedingen kunt zien, zoals spotta. Zo kun je makkelijk besparen op je boodschappen, maar ook op grotere aankopen.

3. Kies de beste afschrijfdatum voor jouw vaste lasten

Om te voorkomen dat je in het rood komt te staan, is het is handig om de afschrijfdata van jouw vaste lasten tegenover de data te zetten dat er geld binnenkomt. Bij sommige instanties kun je namelijk uit verschillende afschrijfdata kiezen. Bij Zilveren Kruis kun je bijvoorbeeld zelf kiezen om jouw zorgpremie op de 1e, 15e, 21e, 24e of 27e van de maand af te laten schrijven. Het handigst is om jouw zorgpremie de dag nadat je jouw zorgtoeslag hebt ontvangen af te laten schrijven. Zo weet je zeker dat er genoeg geld op je bankrekening staat en dat je de zorgtoeslag niet kunt uitgeven. 

4. Ga wijs met je geld om!

De laatste tip die we je mee willen geven, is om verstandig met je geld om te gaan. Dit spreekt misschien voor zich, maar je geeft vaak ongemerkt een heleboel geld uit aan dingen die je niet nodig hebt. Neem bijvoorbeeld lunch van huis mee in plaats van elke keer een broodje te halen op het station, denk even twee keer na of je die dure spijkerbroek echt nodig hebt en bestel in de kroeg een biertje in plaats van een mixje. Ga je regelmatig uiteten met vrienden? Stel dan voor om met zijn allen te koken. Net zo gezellig en een stuk vriendelijker voor je portemonnee!

Dit artikel is een samenwerking.

Share this post