Tips: zo word je studentondernemer

Je studententijd is eigenlijk de perfecte tijd om te beginnen met ondernemen. Je hebt – als het goed is - nog geen hele hoge vaste lasten en je kunt tegen een relatief laag percentage geld lenen. Je bent ook nog jong, energiek en weet je weg te vinden in de online wereld. Zit je nog middenin je studie, maar kan je eigenlijk niet wachten om te beginnen met ondernemen? Word dan gewoon studentondernemer! In deze blog geven wij je tips om als student voor jezelf te beginnen.

1. Zoek uit of ondernemen bij je past

Aan het ondernemerschap zitten leuke, maar ook mindere kanten. Het is daarom belangrijk om goed na te denken of het ondernemen bij je past. De leuke kanten zijn natuurlijk dat je zelf een product of dienst realiseert, zelf je werktijden bepaalt en je eigen uurtarief kunt vaststellen. Maar sta er ook bij stil dat het betekent dat jij verantwoordelijk bent als er wat fout gaat. Dit kan (financiële) gevolgen hebben, waar je langdurig last van hebt. Ook kost ondernemen veel tijd en kun je zelfs studievertraging oplopen. Denk dus goed na over de voor- en nadelen van het ondernemerschap en hoe dit bij jou als persoon past.

2. Doe veel onderzoek

Voordat je zomaar aan iets begint, is het verstandig om onderzoek te doen. Ga bijvoorbeeld naar de KvK-dag om je te laten informeren over het starten van jouw eigen zaak. Je kunt ook aan ondernemers om je heen vragen of zij tips hebben voor jou als startende ondernemer. Voer ook een gedegen marktonderzoek uit om het succes van jouw product of dienst te vergroten. Het is natuurlijk een stuk moeilijker om iets op de markt te zetten wat al door tientallen ondernemers wordt gedaan. Probeer dus een niche te vinden in de markt of gewoon een steengoed product neer te zetten! Ook is het belangrijk om je in te lezen over de rol van het internet bij het opzetten van jouw onderneming. Veel informatie hierover vind je op Ondernemeneninternet.nl.

3. Volg een minor (of studie) gericht op ondernemerschap

Bij veel commerciële studies kun je colleges volgen die jou kunnen helpen met ondernemen. Ik volgde bijvoorbeeld een minor waar ik mijn onderneming direct kon opzetten. Het voordeel hieraan is dat je begeleiding krijgt bij het begin van jouw onderneming. Zo sta je er niet helemaal alleen voor en word je een beetje wegwijs gemaakt. Ook is het natuurlijk superchill dat je tegelijkertijd wat studiepunten kunt verdienen ;). Een andere tip: kijk ook eens welke gastcolleges jouw onderwijsinstelling of faculteit organiseert. Grote kans dat ze interessante ondernemers uitnodigen!

4. Alleen of samen ondernemen

Het klinkt misschien een stuk aantrekkelijker om niet alleen aan het avontuur te beginnen. Als je samen bent sta je sterker, is er meer kennis in huis en draag je samen de verantwoordelijkheid. Toch heeft het ook een keerzijde om samen een onderneming te starten. Er kan onenigheid ontstaan, omdat de een bijvoorbeeld meer doet dan de ander. Ook op financieel gebied kan het voorkomen dat de een meer investeert dan de ander, waardoor er ongelijkwaardigheid ontstaat tussen beide partijen. Een ander nadeel: je moet de winst bij een samenwerking ook verdelen. Bij een start up kan dat betekenen dat je er - zeker in de beginperiode - nauwelijks wat aan overhoudt. Ons advies: als het niet noodzakelijk is om samen met iemand te starten, ga dan voor een eenmanszaak. Als je onderneming eenmaal loopt, kun je altijd nog besluiten om er een partner bij te halen. En soms is dat zelfs onvermijdelijk! Wil je meer informatie over het oprichten van een eenmanszaak? Kijk dan op Eenmanszaakoprichten.nl.

5. Gewoon doen!

De laatste en belangrijkste tip is om het gewoon te doen! Hoe sneller je begint, hoe meer voordeel je hebt op de mensen die nog twijfelen. Ondernemen is vallen en opstaan. Begin dus gewoon en geef niet op! Ben je benieuwd hoe andere studentondernemers zijn begonnen? Lees dan ook eens onze interviews met studentondernemers. Wij vroegen Esmée Goudwaard bijvoorbeeld alles over het starten van haar eigen kledingwebshop.

Share this post