Stappenplan: een huis kopen en hypotheek afsluiten

Een huis kopen is een spannende aangelegenheid. Helemaal als het je eerste is! Waar moet je bijvoorbeeld op letten als je een huis gaat bezichtigen? En voor welke hypotheek kan je nou het beste kiezen? Hieronder lees je het antwoord op dit soort vragen en een stappenplan om succesvol een huis te kopen en hypotheek af te sluiten.

1. Wat zijn jouw woonwensen?

Voordat je op huizenjacht gaat, is het verstandig om eerst jouw woonwensen op te schrijven. Hoeveel slaapkamers wil je bijvoorbeeld? En in welke buurt zou je graag willen wonen? Door dit op te schrijven kan je gerichter naar het perfecte huis zoeken.

2. Wat is je budget?

Als je hebt opgeschreven waar jouw droomhuis aan moet voldoen, is het tijd om je budget te bepalen. Je maximale hypotheek heb je zo berekend, maar denk ook na over welk bedrag je kwijt wilt zijn aan het aflossen van je hypotheek. Je wilt natuurlijk ook wat geld overhouden om leuke dingen te doen en om eventuele financiële tegenvallers op te vangen. Vergeet daarnaast niet dat er een aantal bijkomende kosten zijn als je een huis koopt, zoals de taxatie, hypotheekadvies, bemiddeling en kosten voor een notaris.

3. Hoe zoek je een nieuwe woning?

De meeste mensen beginnen hun zoektocht online op websites als funda.nl. Vaak is het ook verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij kan je bijvoorbeeld helpen met het bepalen van het openingsbod, zodat je niet te hoog inzet.

4. Waar moet je op letten tijden de bezichtiging?

Er zijn natuurlijk een heleboel dingen waar je op kan letten, maar dit zijn de belangrijkste:

  • De staat van het onderhoud van het huis
  • De ligging van de tuin of balkon ten opzichte van de zon
  • Of de hoeveelheid woonruimte voldoet aan je wensen en of dit ook genoeg is voor in de toekomst

5. Hoe moet je bieden op een huis?

Het is erg spannend om het openingsbod op een huis te doen. Vooral als het je eerste huis is! Er zitten geen regels vast aan het bieden op een huis. Als je een huis gaat kopen, dan stelt de verkoper (de makelaar) een voorlopig koopcontract op. Hierin worden ook de ontbindende voorwaarden opgenomen. Als je gaat bieden op een huis, dan zijn er nog een paar zaken niet zeker. Je weet misschien niet wat de bouwkundige staat van de woning is. Als je bijvoorbeeld maar maximaal €20.000 wil betalen voor de noodzakelijke werkzaamheden van het huis, dan neem je dit mee in de ontbindende voorwaarden. Als bij de keuring van het huis blijkt dat dit meer dan €20.000 is, dan kan je nog afzien van de koop.

Een bod kan je telefonisch uitbrengen. Hierdoor kan je een beetje polsen wat de reactie van de verkoper is. Een nadeel is dat de verkoper ook jouw reactie kan polsen. Als je te enthousiast klinkt, dan kan hij of zij de prijs omhooggooien. Als je telefonisch een bod doet, dan is het handig om daar een schriftelijke bevestiging van te sturen, zodat er geen verwarring ontstaat. Je kan ook per brief of e-mail een bod uitbrengen. Als je nog twijfelt, dan kan je altijd een jurist vragen om naar je koopovereenkomst te kijken.

6. Hoe sluit je een hypotheek af?

Je hebt eindelijk jouw perfecte huis gevonden! Nu moet je een hypotheek afsluiten. Hoe lang het duurt voordat de hypotheek rond is, verschilt soms. Het kan vier tot acht weken duren voordat je een akkoord krijgt. Maar soms kan het ook binnen een week. Bij het afsluiten van een hypotheek ben je afhankelijk van externe factoren. Hierdoor kan het iets langer duren.

Ga ook eens een keer praten met iemand van de bank, zoals bijvoorbeeld bij de Rabobank

Je kan kiezen uit verschillende hypotheken. Maar je moet eerst jouw situatie in kaart brengen. Wat zijn jouw inkomsten en financiële verplichtingen? Je kan ook een adviesgesprek aanvragen. Tijdens dit gesprek kan je met een hypotheekadviseur kijken welke hypotheek het beste bij jou past. Daarnaast is het belangrijk om een aantal verzekeringen af te sluiten, zoals een overlijdensrisicoverzekering.

Bij het aanvragen van een hypotheek moet je ook een aantal documenten aanleveren. Tijdens het hypotheekadvies heeft jouw adviseur de volgende documenten nodig:

  • Werkgeversverklaring
  • Aangifte inkomstenbelasting
  • Verbouwingsspecificatie (concept)
  • Opgave van beleggingen, leningen en DUO-studielening
  • Rekeningafschrift van spaarrekening(en)
  • Concept van koopcontract

Als jouw hypotheekofferte goedgekeurd en getekend is, dan stuurt jouw adviseur deze naar de geldverstrekkers. Zij willen weten of jij je hypotheek wel kunt terugbetalen. Om die reden moet je de volgende documenten opsturen:

  • Een definitieve verbouwingsspecificatie
  • Bankafschrift
  • Arbeidsovereenkomst (als hij minder dan 6 maanden geleden in is gegaan)
  • Getekend contract bij schenking of lening van ouders
  • Identiteitsbewijs van ouders als zij geld schenken of lenen
  • Taxatierapport (NWWI gekeurd)

7. Welke aflosvorm past bij jou?

Er zijn meerdere aflossingsvormen, maar meestal wordt er gekozen voor de lineaire of annuïteitenhypotheek.

Annuïteitenhypotheek

De meeste starters kiezen voor deze hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bruto bedrag aan aflossing en hypotheekrente. Bij aanvang van de hypotheek bestaat een groter deel van dit bedrag uit rente dan aflossing. De hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar, waardoor de kosten voor deze hypotheek aan het begin lager liggen. Dit is gunstig als je bijvoorbeeld verwacht dat je in de toekomst meer gaat verdienen.

Lineaire hypotheek

Bij de lineaire hypotheek is het aflosbedrag elke maand hetzelfde, maar het bedrag van de hypotheekrente niet. Dit komt, doordat het bedrag waarover je rente betaalt steeds kleiner wordt. Tijdens de looptijd van de hypotheek wordt het bedrag aan hypotheekrente, wat je bovenop het vaste aflosbedrag betaalt, dus steeds minder. Hierdoor heb je meer kosten bij aanvang van de lineaire hypotheek. Het is handig om voor deze hypotheek te kiezen als je in de toekomst juist minder wil werken.

8. Alles rond? Ga naar de notaris!

De notaris regelt de formele overdracht van de woning. Hij of zij maakt de hypotheekakte en overdrachtsakte op. Als je de documenten hebt getekend, dan krijg je de sleutels van jouw nieuwe huis!